Thema
Ongewenst gedrag en vertrouwens-persoon
Een op tien werknemers voelt zich slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag, helaas ook in de Technische Groothandel. Daarom is er een onafhankelijk vertrouwenspersoon beschikbaar voor iedereen die te maken hebben met ongewenst gedrag op de werkvloer.
Download bestand: Agressie en geweld
Dit kun je met elkaar doen om de werkplek veiliger te maken.
Download bestand: Stop ongewenst gedrag
Dit kun je doen bij ongewenst gedrag op de werkvloer.
Download bestand: Presentatie vertrouwenspersoon op de preventiedag TG 12 juni 2018
Lees meer over ongewenste omgangsvormen, hoe vaak het voorkomt en wat de gevolgen zijn.
Download bestand: Workshop ongewenst gedrag op de preventiedag TG 12 juni 2018
Leer meer over ongewenste omgangsvormen op de werkvloer.
Nieuws
Arbo Nieuwsbrief 2024 nr. 2 hier te lezen!
De tweede ARBO-Nieuwsbrief 2023 voor de Technische Groothandel is verschenen met volop belangrijke onderwerpen. De Nieuwsbrief wordt een…
Lees hier de komende activiteiten in het najaar 2024!
Wij hebben weer veel activiteiten op de agenda staan in het najaar 2024:- workshops Werken in AMS- cursussen…
Wisseling Vertrouwenspersoon ongewenst gedrag
Op de landelijke Preventiemiddag heeft de externe vertrouwenspersoon Els Overduin verteld over haar werk. Zij zal de branche…
Aankomende evenementen
Veelgestelde vragen
De naam van de Arbeidsinspectie is vanaf 2012 Inspectie SZW. Inspectie SZW/Arbeidsinspectie heeft de inhoud van deze arbocatalogus getoetst. Bij een eventuele controle in uw bedrijf, zal de inspecteur daarom ook bekijken of u volgens deze arbocatalogus werkt. Zo niet, dan moet u aantonen dat uw maatregelen minstens net zo effectief zijn als de maatregelen die zijn voorgesteld in de Arbocatalogus Technische Groothandel.
De Arbocatalogus geldt voor een specifieke sector. Dus valt u onder de CAO van de Technische Groothandel dan moet u zich aan deze Arbocatalogus houden. Worden onderwerpen niet geregeld in deze Arbocatalogus, dan mag u zelf bepalen hoe u Arbo voor dat onderwerp regelt (uiteraard binnen de wettelijke grenzen). Het is dan handig om naar een Arbocatalogus van vergelijkbare sectoren te kijken. Dat geeft u houvast om te bepalen of u volgens de 'stand van de techniek' werkt.
De huidige Arbocatalogus behandelt de risico's die prioriteit hebben gekregen in de sector. We streven er naar om steeds meer onderwerpen onder te brengen in de Arbocatalogus Technische Groothandel. Tot dan bepaalt u zelf hoe u invulling geeft aan uw arbobeleid op dit onderwerp. U kunt daarvoor gebruik maken van Arbocatalogi van vergelijkbare sectoren die mogelijk uw onderwerp wel hebben uitgewerkt.
De brancheafspraken op deze website zijn bindend voor alle bedrijven in de branche Technische Groothandel. Dat zijn alle bedrijven die vallen onder de CAO Technische Groothandel. In de praktijkvoorbeelden kunt u uw eigen keuzes maken. Let wel: doet u het op een andere manier die net zo goed of nog beter is, blijf dat vooral ook doen. U moet dit wel goed kunnen uitleggen/aantonen.
De Arbocatalogus is van de CAO-partijen in de branche (WTG en vakbonden). Zij hebben deze laten ontwikkelen en beheren deze ook. Heeft u vragen of opmerkingen over de Arbocatalogus dan kunt u zich richten tot de Arbohelpdesk voor de sector (zie www.technischegroothandel.org).
Andere thema’s
Hulp van het Arboprogramma FKB
Om werknemers en werkgevers te ondersteunen bij veilig en gezond werken, investeren werkgevers en vakbonden in het Arboprogramma.
RIE Risico-Inventarisatie en -evaluatie
Onze Branche-RIE is een digitaal instrument waarmee je de risico-inventarisatie en -evaluatie maakt, gericht op de specifieke risico’s van het werk in onze branche.
Arbocatalogus Technische Groothandel
Om helderheid te geven over wat we in de branche verstaan onder veilig en gezond werken, vind je in de Arbocatalogus afspraken en oplossingen op brancheniveau.
Preventie-medewerkers
Elke organisatie is volgens de Arbowet verplicht om minimaal één Preventiemedewerker aan te stellen. Wij bieden een opleiding aan tot Preventiemedewerker.