Ongewenst gedrag: schakel onze onafhankelijke vertrouwenspersoon in

Het thema Ongewenst gedrag is aan de orde van de dag. Ook in uw werkomgeving kan er sprake van zijn. Schakel in dat geval onze onafhankelijke vertrouwenspersoon in.

In de laatste weken worden we weer opgeschrikt door de misstanden in verschillende organisaties met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag. We zien hoe moeilijk het is voor de slachtoffers om dit gedrag te stoppen, zeker waar je afhankelijk bent van de ander. Welk gedrag grensoverschrijdend is, wat bedreigend is, dat weet degene die het slachtoffer is, niet of de ‘dader’ daar wel of geen kwade bijbedoelingen bij had. 

Vaak is de ‘dader’ zich niet eens bewust dat hij iets doet wat over de schreef gaat, maar vaak ook wel natuurlijk. 

Wat ‘normaal’ is en wat ‘niet OK’ is, daar zul je het met elkaar over moeten hebben. Dat is bedrijfscultuur of groepscultuur. Je lost het niet alleen op met regels, je zult elkaar er ook op moeten aanspreken. Omstanders, collega’s die het ongewenst gedrag zien gebeuren, zijn heel bepalend voor hoe veilig de omgeving is. Stel dus echt de vraag of het gedrag dat je ziet wel OK is voor de ander. En als bedrijf: zorg dat voor iedereen duidelijk is dat je ongewenst gedrag echt aanpakt als het zich voordoet. 

Op onze website hebben wij een speciale pagina over het onderwerp Ongewenst gedrag. Daar vindt u diverse documenten en ook de gegevens van onze onafhankelijke vertrouwenspersoon voor de Technische Groothandel. Ook anoniem kunnen klachten bij haar worden gemeld. 

Ook interessant